четвъртък, 7 октомври 2010 г.

Как да направим нов сайт видим в Google?

Google е сайт номер две в световното интернет пространство, но е най-популярната и най-използвана търсачка на информация. Никой не знае повече за търсенето от Гугъл. Освен това можете добавите търсачка на Google в сайта си.
Може би някои онлайн маркетинг специалисти са ви обяснявали как има някава тайнственост и едва ли не мистерия в начина, по който можете да накарате великя Гугъл да ви индексира. И че това е един много труден и времеемък процес. Това изобщо не е така!

Вярното е, че за да се класирате и имате добри резултати в търсенето на Google трябва да се подготвите малко по-внимателно.
Преди да бъдете добавени в Google index, уверете се, че уеб сайта ви е оптимизиран за точните и правилни ключови думи. Дори сайта ви да бъде индексиран от Google, вие няма да получите посещения от там, ако потребителите търсят по съвсем други думи и изрази (т. нар. ключови думи) от тези, които вие сте заложили.

Това е друга тема и няма да се спирам подробно на това в тази статия, но има достатъчно информация по въпроса в интернет пространството – просто потърсете за оптимизация по ключови думи в уеб сайт. Следващата стъпка е създаването на карта на сайта или sitemap както е известно. Простичко казано това е обобщен списък с всички страници и подстраници във вашия сайт, който Google, Yahoo, Bing и други търсачки разчитат и използват за да ви индексират. Файла трябва да е във формат XML, за да бъде разпознатго разпознат от Google. Ако сайта ви използва CMS система или блог платформа като WordPress и самият софтуер няма възможност да създаде sitemap автоматично то трябва да го направите като използвате външен плъгин (за WordPress има няколко) или да използвате sitemap генератор (потърсете за такъв в Internet). В Google Webmasters Tools също има съвети за това, какво да използвате за да създадете вашата карта на сайта. След като създадете вашият sitetmap с външния софтуер, трябва да я качите в главната директорията на сайта си, чрез FTP програма (такава можете да намерите безплатно!). Можете да използвате файловия мениджър към хостинга ви, с който най-вероятно разполагате и вече сте ползвали за да качвате едни или други файлове – със sitemap-а процедурата е абсолютно същата. Задължително трябва да е в главната (root) директория на сайта. След като сте направили картата на сайта е необходимо да я публикувате в Google, като има един много добър начин да го направите: Регистрирайте си акаунт с Google, които ще ви необходим и за други неща, като WebLabs, Gmail и други приложения и влезте в Google Webmasters Tools, където добавете вашия сайт. След това ще трябва да потвърдите, че сайта е ваш, като това става по един от два начина:
Добавяте специален код в header секцията на страницата ви, или По-лесният начин е да качите файл с определено от Google име в главната директория на сайта ви. И за двата начина има подробна информация и то на Български, просто следвайте инструкциите. Следващата стъпка е  от менюто в ляво да изберете Sitemap. Укажете пътя до вашия файл най-често ще е нещо от сорта на http://my-site-domain-name.com/sitemap.xml и сте готови!
Google ще започне индексацията след няколко часа и до два-три дни голяма част от вашите страници в сайта ще бъдат индексирани. Можете да проверите дали вече не е индексирана някоя от вашите страници като изберете от менюто в Webmasters Tools, Статистика и след това подменю Статистика за индекса и от предложените опции избирате site опрератора. Ако излезе резултат с някоя от страниците ви, то това означава, че вече сте в индекса, дори и частично. А след време в главното табло за управление ще видите следното съобщение: Страниците във вашите Sitemap са включени в индекса на Google.
Имайте предвид, че sitemap-а трябва да се обновява периодично, и ако това не става автоматично трябва да го правите ръчно. Ако използвате платформата WordPress за блог и плъгина за Google Sitemap, то всичко става автоматично и вашия sitemap се обновява при публикуване на всяка нова статия. Както виждате няма нищо мистериозно и тайнствено-всичко е ясно и е безплатно освен това. Просто следвайте гореописаните стъпки и ще се успеете - ГАРАНТИРАНО!

Няма коментари:

Публикуване на коментар